OBS! Kulturinlägg

Bäst att varna innan någon börjar läsa...

Som jag nämnt tidigare finns det faktiskt (jodå!) plats i huvudet för mer än ishockey.  Även om det är svårt att tänka sig det nu i dessa slutspelstider.

Tittade på Kobra SVT Play, senaste avsnittet. Där behandlade man ämnet Svenska Deckare Som Slagit Utomlands, eller snarare författare. Det är förstås framförallt Stieg Larsson och Henning Mankell. Jag har läst samtliga böcker av båda, åtminstone vad gäller Mankells Wallander.

I programmet berättar man vilken succé detta har blivit och vilken marknadsföring detta är för Sverige. Kristofer Lundström nämner i förbigående att Sverige nu har gått om England (som varit världsledande) både vad gäller pop och nu även deckare.

Det här gillas ju på de fina kulturavdelningarna och det skrivs gärna om detta. Vad man däremot glömmer är - uhhh, håll i er! - DATORSPELEN!

Just det, datorspelsutveckling i Sverige. Detta är kultursektorns största exportsuccé, enligt IDG.se. Under 2008 investerades mer än en miljard kronor i svensk spelutveckling.

"Vi är större än Roxette, Henning Mankell och Stieg Larsson", säger Per Strömbäck på Dataspelsbranschen. Inte inom någon annan del av kultursektorn investeras i lika stora belopp."

"Att producera två Arn­filmer och en sex timmar lång tv-serie kostade ungefär 210 miljoner kronor, fördelat på två år, enligt siffror från SF. Under samma tid investerades mer än 300 miljoner kronor i den svenska spelstudion Dices projekt Battle­field Bad Company och Mirror’s Edge, utvecklade på uppdrag av amerikanska Electronic Arts."

"Sett till försäljning snarare än utveckling tyder mycket på att musikbranschen blev omsprungen redan 2003." 2003!!

=============================

Varför har ingen skrivit om detta?


Jag tycker det här är jätteintressant! Varför framhålls inte det här mer? Vi har jätteduktiga spelutvecklare i det här landet, ja, inte bara SPELutvecklare. Vi ligger LÅÅÅNGT fram inom systemutveckling över lag jmf med övriga världen. Framförallt inom det område där jag opererar. Det märks tydligt när vi träffar utländska kollegor.

Hur som helst - att skriva om att vi är duktiga och att det investeras miljardbelopp inom det här området är antagligen inte lika intressant för kulturskribenterna. Hela artikeln finns att läsa här ===>.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0