"Man bygger från grunden..."

Läser Magnus Nyströms krönika i Expressen där han skriver att "det är de två bästa lagen som möts i finalen."

Ja, antagligen.

Det bästa med det? Jo, "...det visar vad det lönar sig att satsa på sin ungdomsverksamhet."

OK... Är dessa två lag de enda klubbarna i Sverige som satsat på sin ungdomsverksamhet alltså? Eller vad menar Nyström?

Han skriver att Brynäs och Skellefteå är föregångare när det gäller detta. "Man värvar sig inte till framgång - man bygger från grunden." och fortsätter sedan med att "En SM-final mellan dessa båda lag är en nyttig läxa för hela hockey-Sverige."

OK! Det här måste helt enkelt kollas upp!

Jag har undersökt de två finallagen samt Färjestad och seriesegrarna Luleå genom att ta resp lag enligt deras hemsida, kollat upp via eliteprospects.com vilken klubb som är resp spelares moderklubb och sedan sammanställt det hela.

Resultat? Ja, jag vet inte riktigt vad Nyström byggt sin krönika på men inte var det på samma sätt som jag gjorde iallafall...

Det här fick jag fram:
  • Brynäs 1 spelare (Jakob Silfverberg)
  • Färjestad 4 spelare (Anton Grundel, Magnus Nygren, Robin Sterner, Erik Thorell)
  • Luleå 1 spelare (David Rautio)
  • Skellefteå 4 spelare (Johan Alm, Oscar Lindberg, Joakim Lindström, Martin Lundberg)
Sååå... Där ser man! Brynäs bara 1 spelare??! Skellefteå 4 spelare! Lika många som Färjestad. Oopps!

Så hur var det nu då med att "värva sig till framgång"? Betyder det att köpa utländska spelare? Eller betyder det att köpa in spelare från andra klubbar i Sverige? Jag vet inte vad MN menar. Det finns massor av småklubbar runt de här storklubbarna som spelarna sedan gått över till. Så noggrant har jag inte kollat men det är möjligt att Nyström lagt in det som en parameter i sin krönika. Vad vet jag? Jag har iallafall tittat på antal utländska spelare i resp klubb - vad blir det då för resultat?

  • Brynäs 2 spelare (Ryan Gunderson, Mads Hansen)
  • Färjestad 5 spelare (Martin Sevc, Anders Bastiansen, Hannes Hyvönen, Marius Holtet, Stefan Meyer)
  • Luleå 9 spelare (Topi Jaakola, Konstantin Komarek, Marcus Fagerudd, Jonas Vihko, Toni Koivisto, Chris Abbott, Cam Abbott, Ville Viitaluoma, Sami Sandell)
  • Skellefteå 4 spelare (Hannu Pikkarainen, Pierre-Edouard Bellemare, Lee Goren, Bud Holloway)
Jo, här har ju faktiskt Nyström rätt. Både Brynäs och Skellefteå har färre utländska exporter än både Färjestad och Luleå. Att Luleå har så många finländska spelare i sin trupp är kanske inte så konstigt med tanke på dess geografiska läge. Samma med Färjestad vad gäller norrmän kan man då kontra med.

Så vad vill jag få ut av det här inlägget? Jo, lite nyansering, tack!

Kommentarer
Postat av: Pia

Bra skrivet!:)

2012-04-09 @ 13:37:50
URL: http://hockeykortochgott.blogg.se/
Postat av: SkellefteåAIK

Hej hej!

Tänkte bara droppa in med lite nyansering här. Det är sant att det bara är 4 spelare med Skellefteå AIK som moderklubb, däremot är det ett helt gäng till som kommer från närområdet:

Rasmus Edström - Glommersträsk (spelat med juniorerna hela vägen från b-jun)

Nicklas Burström - Jörn (spelat med juniorerna hela vägen från b-jun)

Fredrik Lindgren - Arvidsjaur

Erik Forsell - Skellefteå (SK Lejon)

Johan Forsberg - Piteå

Melker Karlsson - Lycksele (spelat sen med sen juniortiden)



Sen har vi några till som kommit ännu längre ifrån men som spelat i Skellefteå AIK sedan man kom in på hockeygymnasiet:



Petter Emanuelsson, Kiruna

Joel Mustonen, Finland



Det är lite mer nyanserat än att kolla strikt på att de spelat i Skellefteå AIK sedan spädbarnstiden :p



De andra lagen har jag mindre koll på men jag har för mig att Luleå också har ett stort gäng som kommer från närområdet också, de andra lagen har jag mindre koll på.

2012-04-09 @ 14:01:16
Postat av: Ewa

Jättekul att få en kommentar från Skellefteå AIK! Tack för det!



Inser självfallet att det kommer massor av spelare från närområden både vad gäller Skellefteå, Brynäs, Luleå och Karlstad. Det är sådant man självfallet ska titta på också. Men jag tittade endast på moderklubben eftersom jag har dålig koll på närområdena vad gäller de andra städerna än Karlstad.



Ska man ta med det i beräkningen ska man också ta med i beräkningen när i tiden de olika spelarna kom in i resp klubb. Det har förstås också påverkan.



Hur som helst, jag är mest trött på att hockeysverige har en negativ bild av att Färjestad inte har någon ungdomsverksamhet.



Lycka till i finalserien!

2012-04-09 @ 14:16:22
Postat av: HockeyExperten

Hej!



Ytterligare nyansering är att SAIK är väldigt duktiga på att värva unga spelare och därmed förstöra moderklubbarnas verksamhet.

Nästa säsong finns inget Allsvenskt lag i Norrland.

2012-04-09 @ 14:23:37
Postat av: Toddbertuzzi

@HockeyExperten. Vill besvara dina påståenden. Först och främst så har föreningen som policy att endast ta emot unga spelare utanför "sitt upptagningsområde" om de är väsentligt bättre än de egenfostrade spelarna.



Skellefteå AIK, kan näppeligen ta ansvar för Norrlandshockeyn själv. Sanningen är smärtsam men det är vikande antal som som börjar spela hockey.



Förutsättningarna är dessutom helt obegripligt tuffa för många av norrlandslagen. Ta Kiruna som ett extremexempel. Avståndet till närmsta större stad, Luleå, är 34 mil. Ned till Sundsvall är det dryg 80 mil. Långa sträckor i buss som kostar både i kr och kraft.

2012-04-09 @ 14:57:20
Postat av: SkellefteåAIK

Som Toddbertuzzi la fram så bra så är det inte Skellefteås fel att färre och färre spelar hockey. Jag har själv tillhört en klubb som inte längre finns, det hade absolut ingenting att göra med att det kom en stor stygg klubb och värvade upp alla bra spelare utan att det helt enkelt inte fanns folk till att hålla igång en fungerande förening. (Typ 5-6 i varje årskull).



Att skylla på Skellefteås ungdomssatsning att det inte finns några allvenska lag kvar i norrland är väl ändå att böja på det extremt mycket?



Det är mer de långa resorna och just det faktum att det kommer upp mindre och mindre spelare som är den största boven.



Sen så vill jag bara förtydliga att jag inte är en officiell representant för Skellefteå AIK. :)

2012-04-09 @ 17:25:36
Postat av: Ewa

SkellefteåAIK: Du är lika välkommen att kommentera ändå! :)

2012-04-09 @ 18:45:23
Postat av: HockeyExperten

Låter präktigt och fint med policy'n.

Men vad har det med verkligheten att göra?

2012-04-09 @ 22:42:02
Postat av: Brynäsredaktionen

Kom igen nu nyansera Dig själv lite! Visst, Silfver är den enda som har BIF som moderklubb men ta och titta på hur många av dessa som kommer från Gävle. Hoppsansa, 1 spelare blev visst hela 6 stycken då! Och Tierp, där Honken kommer från, ligger ju inte så långt därifrån heller...ojdå, glömde jag bort Enterfeldt? Som kanske kommer tillbaka till BIF. Som har Valbo AIF som mederklubb.



Skellefteå AIK har 6 st spelare med moderklubbar i Västerbottens län.



Bye the way, så är det inte 4 st ur-FBK:are som ni har i ert A-lag utan bara 2 st. Men däremot har ni 6 st värmlänningar, det får ni rätt på.



Frågor på detta?

2012-04-10 @ 13:32:38
URL: http://www.brynasredaktionen.wordpress.com
Postat av: Brynäsredaktionen

Fyra FBK:are var det visst, ber om ursäkt.

2012-04-10 @ 13:46:24
Postat av: Ewa

Brynäsredaktionen: Vadan denna trista ton?



Färjestad plockar från värmländska klubbar på precis samma sätt som både Brynäs och Skellefteå och ska förstås på precis samma sätt ha fler spelare på precis samma sätt som du beskriver. Men nu tog jag ENBART moderklubbarna.

2012-04-10 @ 16:47:31
Postat av: Brynäsredaktionen

Just det faktum att du enbart plockar med moderklubbarna gör att debatten blir både snedvriden och tandlös. Jag vet inte hur det är i Karlstad men i Gävle dräller det av hockeyföreningar och man kan nog lugnt påstå att det är en och annan för mycket med tanke på Gävles storlek. Men då kan man heller inte förvänta sig att alla blivande stjärnor börjar direkt i BIF. MN påpekar också att det är själva verksamheten som tas väl hand om, vilket innebär att även ungdomar utifrån, t.ex Stockholm och Gotland, fostras in i BIF i unga år. DET är ta väl hand om sin ungdom- och juniorverksamhet, precis som MN menade.

2012-04-11 @ 10:26:57
URL: http://www.brynasredaktionen.wordpress.com
Postat av: Tomas

Jag kanske kan hjälpa till lite med nyanseringen.



I Brynäs funkar det så att man dels har ett samarbete med klubbar i närområdet (bl a Gävle GIK, Hille, Huge, Sätra, Valbo med flera men även klubbar från Norduppland och Södra Hälsingland) där man redan i tidig ålder börjar söka talanger som sedan erbjuds plats i Brynäs ungefär när steget tas från pojklag till ungdomsdito. Calle Järnkrok t ex som har GIK som moderklubb spelade J18-hockey med Brynäs redan som 15-åring.

Sedan finns också Hockeygymnasiet (som även är inblandad i det ovan skrivna) där man har ett fåtal platser för sökande från hela landet. Dit kommer dem alltså som 15-16åringar, Johan Larsson och Simon Bertilsson (som ju är Värmlänning) är exempel på sådana killar.



Så även om man helt riktigt kan hävda att bara en har Brynäs som moderklubb i nuvarande trupp så är det tio som har kommit via Brynäs ungdomsorganisation/hockeygymnasium. Tolv om man räknar med juniorerna Molin och Lindholm som ges speltid i A-laget då och då.

2012-04-14 @ 03:49:05
URL: http://www.brynasportalen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0