Dragan...

Läser att Dragan säger följande till Sportsday.se:

"- Jag är jättenöjd. Även om laget gått knackigt finns det en stor potential, och riktigt många bra spelare. Frölunda var det bästa alternativet för mig.

- Det fanns en del andra alternativ. Men vem vill inte spela i Frölunda, liksom? En av de stora klubbarna och en grym organisation, menar han."

Vad annat ska han säga? Tror han hellre hade varit kvar i Färjestad och krigat om SM-guldet. Det lär han ju inte få göra i Frölunda.

Om jag får gissa (Klart jag får. Det är ju min blogg!) varför han inte valde Luleå framför Frölunda så skulle det kunna ha med geografin att göra...

Tror inte vare sig Luleå eller, som sagt, Frölunda har chans på guldet den här säsongen, så det har väl ingen större betydelse ur det perspektivet vad han skulle valt.

Fixat!

Det gäller att ha koll på HTML-koden...! Har bytt dator och därmed även webläsare (numera Goggle Chrome) och det verkar påverka ett och annat...

Layouten lever sitt eget liv

Ser att min layout har förändrats av okänd anledning. Ska undersöka saken...

Märkligt upplägg - igen!

Ikväll spel på Hovet mot AIK. Ska jag dit? Knappast! Inte med de idiotsupportar AIK har.

AIK är ju inne i ett stim med vinster. Svår match men med tanke på bortaspelet för FBK borde vi ha en rejäl chans till 3 poäng. Tror även att AIK har med sig det i huvudet, d v s de är mentalt förberedda på att FBK oftast vinner på bortaplan. Bara den kännedomen borde bli en belastning.

Imorgon är det match igen. Hemma den här gången. Mot Luleå. Hur tänkte Hockeyligan här? Varför två matcher på raken? Det är ovanligt att man lägger matcherna så här tätt. Men det är förstås med tanke på LG Hockey Games.

Hur som helst, blir det en mycket svår match. Luleå har visserligen förlorat på sistone men de är säkert medvetna om Färjestads oförmåga att vinna hemma. Blir det vinst i den matchen borde det bli en vändning för hemmalaget rent mentalt. Men hur många gånger har man inte trott det?

Läser att det är fortsatta problem med skador. Sanny har brutit ett finger, Dick har problem med ryggen, Klefbom har en infektion i kroppen. Hade nog varit rätt smutt att ha kvar Dragan...

Jag märker att jag bara öser ur mig en massa ord utan direkt betydelse, så jag slutar nu.

En favorit försvinner...

Läser med sorg i hjärtat att Dragan Umicevic lämnar Färjestad för Frölunda. Så trist, så trist! Ända sedan han kom till klubben har han varit en favorit - tillsammans med Dicken.

Hade hoppats att han skulle blomma ut men han verkar inte riktigt ha funnit sig. När man sett honom på isen - och då tänker jag inte på hans spel utan hans ansikte - och på tv-intervjuer, så har han sett så allvarlig ut. Det kanske är hans natur, vad vet jag. Men nog borde man väl le emellanåt iallafall... Jo, glädjen har ju funnits där när han gjort mål - vilket iofs inte varit så ofta den här säsongen.

Hur som helst, lycka till i Frölunda!

Det är också en gåta. Varför värvar Frölunda en spelare i Dragans ålder istället för att behålla Klingberg som väl är betydligt yngre? Men tanke på mitt tidigare inlägg...

Viktiga saker som längd, vikt, ålder

Har roat mig med att kolla in längd, vikt och ålder för de olika elitserielagen och kan konstatera följande:

Färjestad har det längsta laget på 185,19 cm medan Luleå har det kortaste laget på 182,04 cm. Det skiljer 3,15 cm.

Brynäs är lättast på 85,85 kg medan Modo är tyngst på 89,87 kg. En skillnad på 4,02 kg. Färjestad ligger på 5:e plats med 87,37 kg.

Vad gäller ålder ligger även här Brynäs på första plats med 24,04 år. Modo är äldst med 29,04 år. Färjestad ligger 3:a med 24,96 år. 0,12 år efter Skellefteå som ligger på andra plats.

En kort reflektion kring ålder. Det snackas mycket om hur bra Brynäs och Skellefteås juniorverksamhet är. Att de plockar upp unga killar tidigt o s v. Men vad man då glömmer - uppenbarligen! - är att Färjestad inte ligger långt efter dessa båda klubbar. Tittar man på vilket lag som ligger 4:a tabellen (Timrå) skiljer det faktiskt 0,73 år. Vilket iofs inte låter mycket men jämför skillnaden mellan Skellefteå och Färjestad, så är det en del.

Jag efterlyser därför en mer nyanserad bild av Färjestad.

Jo, ytterligare en reflektion! Modo har stora, tunga gubbar medan Brynäs har korta, lätta ungdomar. Djurgården har ett gäng slanka figurer...! Några enstaka gubbar, såsom Niklas Falk, som höjer medelåldern.

Tillägg efter att ha läst Lemans krönika: Frölunda ligger på 10:e plats i ålderskategorin, d v s deras trupp är inte speciellt ung i jämförelse. Medelåldern ligger på 27,20 år. Med tanke på deras upphausade ungdomsverksamhet, så syns inte detta i a-lagstruppen kan jag konstatera.

I senaste laget...

Matchen börjar precis när som helst och jag har inte hunnit blogga! Full fart!
Viktig match det här. Förlorar Färjestad idag är det inte roligt. Det är ju på bortaplan man uppenbarligen har tänkt sig att plocka poäng för hemma går det ju inte.
Vinner man medan Luleå och Linköping förlorar vinner man ju mark i tabellen (tack, hvbloggen!).
Mycket snack om bristen på självförtroende i studion. Mycket snack om dåligt spel på hemmaplan också. Blir lite trött...
Nej, nu måste jag sluta! Nedsläpp när som helst. Fullständigt onödigt inlägg - men what the heck...

Om uppmuntran behövs...

Hittade den här filmen -> på Internet och kommer ihåg hur det var säsongen 2008/2009. Färjestad var ju nedskrivna och kritiserade av hela hockeySverige. Ungefär på samma sätt som nu.

I januari 2009 kom Dick Axelsson och Marcus Paulsson som en skänk från ovan och förstärkte laget. Och som de förstärkte!

Kanske var vändningen igår den injektion som krävs för att FBK ska gå hela vägen - precis som 2009 och som filmen här ovan visar. Det var ju ett helt otroligt slutspel!

Hittade ett gammalt inlägg som jag själv skrivit där jag samlat på mig några filmer från YouTube ang slutspelet 2009. Funkar bra när man behöver bli uppmuntrad. Var dock förbered på att en och annan liten hulk kan trycka på!

Sviten bruten!

Undrar hur många tidningar och bloggar som har den rubriken avseende Färjestads vinst och Modos förlust igårkväll.

Skönt var det hur som helst. Men början var inte rolig! Det syntes rätt tydligt i början på matchen att självförtroendet saknades. Jag såg inte hela första perioden för när Modo gjorde 2-0, då sappade jag över till en annan kanal. Kommer inte ihåg vilken... Men efter 5-10 minuter var jag tvungen att kolla igen. Och tänka sig! ATT JAG ALDRIG LÄR MIG!!! Trots att Per satt bredvid mig och bad mig att inte ändra kanal. Han har minsann lärt sig.

Resten av matchen var knappast välspelad men nog var det kamp så det räckte till. Tacklingar över hela banan och naturligtvis med efterslängar efter varje avblåsning. Men det gällde ju en hel del för båda lagen. FBK:are som jag är tycker jag förstås att det gällde mer för mitt lag än för Modo. De har ju ändå vunnit en massa matcher och borde av hänsyn till FBK:s läge dragit ner på ambitionen en aning... Eller hur!

BTW! Salak! Hmmm... skrev jag inte någonstans i ett inlägg något om målvakter och tryggheten i försvaret?? Jo, minsann, det gjorde jag.

Hur som helst, nu är det placering 4 i tabellen med 2 matcher färre spelade än Luleå. När spelas dessa då? Har dålig koll känner jag. Det är lite mycket nu, så hockeyn kanske inte alltid kommer som prio 1. Tänka sig!

Ska iväg med Sixten till veterinären idag. Han har antagligen fått grannens katts ena tand eller klo under sin trampdyna på framtassen. Kan inte stödja på den och enligt veterinären blir han bara bättre genom en liten operation. Han gnäller förfärligt på mig nu för han får ingen mat, min 6,8-kilos klump.

Intressant krönika

Läser Jörgen Kalitzki's krönika på FBK:s hemsida efter förlusten hemma i lördags mot SSK. Han är lite sur på alla supportrar som har recept på hur Färjestad ska ta sig ur den här s k krisen.

Han anser att det måste finnas vett och sans i kritiken. "Det är ju ändå samma lag, samma tränare och samma sportchef som när laget ledde tabellen för ett par veckor sedan." Så är det förstås - bortsett från skadorna.

Han hänvisar även till förra säsongens förlustsvit som var lika lång som den svit som är idag. Och det låter ju lovande - så här långt. Men kom ihåg att Färjestad åkte ut i kvarten (sa hon olycksbådande...).

Vad har då det ena med det andra att göra? Inte vet jag. Jag är ingen expert på vare sig det ena eller andra. Men en notering är det ändå.

Tror faktiskt (trots min oerfarenhet men jag har ändå sett en puck!) att försvarsarbetet hänger ihop med vilken målvakt som står och om försvaret funkar, funkar även anfallet. Nihlstorp har inte känts lika säker som Salak. Kanske har det påverkat. Men det är förstås bara min novisa fundering.

Återstår att se hur det blir med min teori om Salak står imorgondagens match mot Modo.

Tillbaka...!

Tillbaka efter en två-veckors vistelse i Indien. Närmare bestämt i Calangute som ligger i delstaten Goa.

Snacka om kulturkrock! Indierna stod och fotograferade oss när vi låg på stranden eller gick ner till havet. Då ska man ändå komma ihåg att det fanns massor av turister där. Vi kanske var ovanligt blonda eller långbenta eller bleka eller unga/gamla eller bara vanliga turister. Vi fick höra från hotellpersonalen att de som fotograferar oftast är indier som är turister själva. De är inte vana vid västerlänningar.

En bild från en av restaurangerna:

Läcker bild på solnedgången när vi är på väg till stranden för att äta middag på någon av alla restauranger som låg där:

Åsså lite hockey då... Förlust igår igen! Trenden ser inte bra ut! Normalt sett så här dags på säsongen är den tiden då Färjestad börjar få snurr på lagdelar och spelet. Men det finns sannerligen ett och annat övrigt att önska! Ett är bl a att spela i åtminstone 60 minuter. Om jag inte är helt fel ute har det hänt vid ett par, eller kanske fler, tillfällen att laget släppt in puckar i slutminuten. Inte bra, inte bra!

Visst kan man skylla på skador men alla lag har skador. Det tillhör spelet. Vari ligger felet? Är det inställningen som inte är som den ska? Tränar man fel? Saknar man Perra? Nej, det vore långsökt. Vad är det då som är fel?

Det viktigaste nu verkar ändå vara att vända förlusttrenden och - förstås! - att börja måla i PP.

Återkommer...

Jaha... det gick ju inte direkt som önskat. Snarare som väntat. Det är som förgjort den här säsongen att behålla en serieledning längre än en omgång.

Nu lägger jag ner det här för två veckor och återkommer efter den 20 januari. Dags för lite beach och indiska elefanter.

Ha det bra i vinterkylan!

@Statistiknörden: FBK vs HV71

Har roat mig med att kolla in statistiken mellan FBK och HV71 under de tio senaste åren. Ingen trevlig läsning för oss, fbk:are...

Av de 43 matcher lagen mötts i grundspelet sedan säsongen 2001/2002 fram tills kvällens match har följande hänt:
Färjestad har vunnit 13 matcher
HV71 har vunnit 20 matcher
Oavgjorda 10 matcher


Av Färjestads 13 vinster har 10 av dem kommit på hemmaplan. 3 i Jönköping alltså. Inte någon statistik att direkt slå sig på bröstet för.

Vad gäller HV71:s 20 vinster har 11 av dem tillkommit i Jönköping medan HV har vunnit 9 i Karlstad. De bryr sig med andra ord inte om borta- eller hemmaplan. Oroväckande för oss, fbk:are.

Av de 10 oavgjorda matcherna har 2 av dem spelats i Karlstad medan 8 av dem har spelats i Jönköping. Känns lite bättre...

Så vad kan vi förvänta oss av kvällens match utifrån statistiken? Förlust eller oavgjort? Nej, nu är det hög tid att förbättra statistiken. Klart vi vinner! ...eller?

Sjukstuga - inte bra!

Läser på Färjestads hemsida att flera av spelarna är sjuka eller skadade:
  1. Oscar Klefbom (magsjuka)
  2. Pelle Prestberg (magsjuka)
  3. Dragan Umicevic (feber)
  4. Rickard Wallin (nyckelben)
  5. Anton Grundel (höft/rygg)
  6. Jonas Junland (förkylning)
  7. Sanny Lindström (förkylning)
  8. Dick Axelsson (rygg)
Ersättare:
  1. Adam Rundqvist
  2. Henrik Björklund
  3. Magnus Nygren
  4. Niclas Edeman
8 skadade/sjuka och 4 som ersätter. Saknas det inte 4 spelare då? Den här matten förstod jag mig inte på...

Däremot förstår jag att läget inte direkt har förbättrats vad gäller segerchanser i seriefinalen ikväll.

Reflektion JVM-semi

Ja, som alla vet åkte svenskarna ur turneringen i natt efter straffläggning mot ryssarna.

De hade 3-2 när det återstod 3,5 minut kvar men lyckades inte hålla det efter en rejäl anstormning från ryssarnas sida.

Det jag tänkte strax efter 3-2-målet var att småkronorna slutade spela. Det såg ut som de åkte omkring och tänkte att "nu är det klart! Vi är i final". Det utnyttjade förstås de vindsnabba rödingarna.

En tanke som också slog mig är att Rönnberg borde ha tagit en time out efter just 3-2-målet. Borde ha talat om för grabbarna att det inte är över än. Matchen pågår i 60 minuter! Men det är förstås alltid lättare att vara efterklok. Men hellre det än inte klok alls.

Ytterligare en sak! Om småkronorna hade haft en spelare av Frögrens eller Kåbergs kaliber hade kvitteringspucken hamnat i deras käkar istället för i målet. Jag lovar!

Serieledning igen!

Kul match igår kväll! Den innebar alltså serieledning för andra gången. I början på sändningen intervjuades Tommy Samuelsson som sa något i stil med att det här var första gången den här säsongen som FBK var i det här läget. Men nej nej nej, Tommy. Fel! Men det har han nog fått höra ett antal gånger redan.

Hur som helst, serieledning blev det. Imorgon spelas nästa omgång och då borta mot HV i Jönköping. HV ser otroligt starka ut och risken är överhängande att det blir förlust för FBK. Men man vet aldrig. Vargungarna (som Kalitzki kallar dem) kan överraska. Bortaspelet har ju varit strålande.

Under straffläggningen igår blev jag överraskad över vilket lugn han utstrålade, Nihlstorp. Han har förstås inte fått den chans han är berättigad till efter Salaks fantastiska säsong.

Nej, nu känner jag att jag är lite ofokuserad. Ska återgå till packning och annat fix inför resan på onsdag. Då drar vi iväg hit:

Just det! Goa, Indien - ser väl vem som helst!


RSS 2.0