"Man bygger från grunden..."

Läser Magnus Nyströms krönika i Expressen där han skriver att "det är de två bästa lagen som möts i finalen."

Ja, antagligen.

Det bästa med det? Jo, "...det visar vad det lönar sig att satsa på sin ungdomsverksamhet."

OK... Är dessa två lag de enda klubbarna i Sverige som satsat på sin ungdomsverksamhet alltså? Eller vad menar Nyström?

Han skriver att Brynäs och Skellefteå är föregångare när det gäller detta. "Man värvar sig inte till framgång - man bygger från grunden." och fortsätter sedan med att "En SM-final mellan dessa båda lag är en nyttig läxa för hela hockey-Sverige."

OK! Det här måste helt enkelt kollas upp!

Jag har undersökt de två finallagen samt Färjestad och seriesegrarna Luleå genom att ta resp lag enligt deras hemsida, kollat upp via eliteprospects.com vilken klubb som är resp spelares moderklubb och sedan sammanställt det hela.

Resultat? Ja, jag vet inte riktigt vad Nyström byggt sin krönika på men inte var det på samma sätt som jag gjorde iallafall...

Det här fick jag fram:
  • Brynäs 1 spelare (Jakob Silfverberg)
  • Färjestad 4 spelare (Anton Grundel, Magnus Nygren, Robin Sterner, Erik Thorell)
  • Luleå 1 spelare (David Rautio)
  • Skellefteå 4 spelare (Johan Alm, Oscar Lindberg, Joakim Lindström, Martin Lundberg)
Sååå... Där ser man! Brynäs bara 1 spelare??! Skellefteå 4 spelare! Lika många som Färjestad. Oopps!

Så hur var det nu då med att "värva sig till framgång"? Betyder det att köpa utländska spelare? Eller betyder det att köpa in spelare från andra klubbar i Sverige? Jag vet inte vad MN menar. Det finns massor av småklubbar runt de här storklubbarna som spelarna sedan gått över till. Så noggrant har jag inte kollat men det är möjligt att Nyström lagt in det som en parameter i sin krönika. Vad vet jag? Jag har iallafall tittat på antal utländska spelare i resp klubb - vad blir det då för resultat?

  • Brynäs 2 spelare (Ryan Gunderson, Mads Hansen)
  • Färjestad 5 spelare (Martin Sevc, Anders Bastiansen, Hannes Hyvönen, Marius Holtet, Stefan Meyer)
  • Luleå 9 spelare (Topi Jaakola, Konstantin Komarek, Marcus Fagerudd, Jonas Vihko, Toni Koivisto, Chris Abbott, Cam Abbott, Ville Viitaluoma, Sami Sandell)
  • Skellefteå 4 spelare (Hannu Pikkarainen, Pierre-Edouard Bellemare, Lee Goren, Bud Holloway)
Jo, här har ju faktiskt Nyström rätt. Både Brynäs och Skellefteå har färre utländska exporter än både Färjestad och Luleå. Att Luleå har så många finländska spelare i sin trupp är kanske inte så konstigt med tanke på dess geografiska läge. Samma med Färjestad vad gäller norrmän kan man då kontra med.

Så vad vill jag få ut av det här inlägget? Jo, lite nyansering, tack!

"Återvändare blir sällan frälsare"

Läser Johan Esks krönika i dagens DN om hur viktigt det är med att få ihop rätt lag vad gäller personkemi för att lyckas ta guld. 

Han skriver också om att Djurgården hade kanske lyckats bättre om man hade tagit in "legoknektar" för de har inte samma hjärta, historia och kultur som t ex återvändare har. Därför anser han att "återvändare lyckas sällan frälsa".

Nu vet jag inte riktigt vad han bygger detta på men ett fint exempel på "sällan" är förra årets hemvändare i Färjestad, d v s: Rickard Wallin, Christian Berglund och Jonas Frögren. Tycker nog att de frälste Färjestad rätt bra genom att ta ett guld tillsammans.

FBK vinner i 9 fall av 10...

När jag nu stod och borstade tänderna för att gå och lägga mig började jag fundera över varför Färjestad förlorade mot Brynäs - egentligen!

I 9 fall av 10 vinner FBK. BIF har aldrig varit något egentligt hot mot värmlänningarna. Men i det här slutspelet var det den 10:e gången...

Vad hände? Ganska enkelt egentligen. De var rappare i skridskoåkningen, de var kyligare i avsluten, de hade Pelle Mårts på sin sida - och varför då? Jo, därför att FBK hela tiden spelar på gränsen till det otillåtna och det gillas inte av flertalet hockeyälskare utanför FBK-sfären. Det är helt klart en avvägningsfråga var den här gränsen egentligen går. Domarna valde att sätta en gräns som tilltalar Pelle Mårts. Punkt slut.

Vad mer då? Tänkte skriva att Brynäs var unga och hungriga... Men det stämmer ju inte. Iallafall inte yngre. Snarare 1 år äldre i genomsnittsålder. Att de förmodligen var hungrigare får man väl förmoda. Inte ett guld på 13 år... Klart de är hungrigare än laget som vinner vartannat år - typ.

Det är ändå guldet spelarna kör försäsongsträning för. Den där djävulsbacken som ska avhandlas om och om igen... Alla mil som ska läggas under fötterna... Alla försäsongsmatcher. Alla grundseriematcher som går som på band. Vi fans älskar dessa matcher oavsett om de går i september, oktober, november, december eller resten av säsongen. Men visst är det när slutspelet börjar som det verkligen BÖRJAR! Surt som katten att inte få vara med till slutet.

Nåja, nu gjorde Brynäs det väldigt bra. Färjestad hade otur med skador. Nilstorp, Åslund, Frögren bl a. Hyvönen avstängd o s v. Skador får man räkna med. Synd dock när det blir på nyckelspelare.

Jaha... det var den här säsongen. Men det blir ju mer hockey. Ytterligare semifinaler ska spelas. En finalserie ska spelas. VM ska spelas. NHL-slutspelet ska avgöras. Heja, Lunkan! Håller inte på något NHL-lag men det vore roligt för NYR att vinna. Eller egentligen bryr jag mig inte...

Nu ska jag lägga mig. Än så länge har det inte utbrutit någon abstinens - men jag vet att det kommer!

Sista matchen för säsongen...

De senaste dagarna har verkligen inte varit några roliga dagar sett ur hockeyperspektivet.

DIF åkte ur elitserien och ett par familjemedlemmar "gråter". FBK förlorar de tre sista matcherna och förlorar semifinalserien med 4-1. Bara det...

Men så är det med idrott. Alla är inte vinnare och man vet aldrig hur det går. Nu vann Brynäs. Grattis till dem för en mycket bra genomförd serie. Med ganska så mycket hjälp från domarna - oavsett vad en del anser om att det borde vara slutsnackat om domarmisstag. Men de kan bli ganska så avgörande... Se bara på 3-2-målet som föregicks av en TYDLIG offside.

Nåja... Nu är det som det är. Brynäs till final. Vilka möter de där? Ja, säg det. Har inte sett speciellt mycket av den andra semiserien. Verkar vara hemmasegrar som gäller vilket skulle betyda Skellefteå. Men om AIK vinner och går till final tror jag faktiskt jag ska föreslå här hemma att vi går och ser en av finalmatcherna. Om jag vågar...

Peter Jihde är en aning arrogant efter intervjun med Rickard Wallin. Synd där, Peter. Nu sjönk du ytterligare några pinnar på stegen... Ett jäkla smörjande för Silfverberg i TV4. Nej, bojkott på den kanalen ett tag!

Slutligen...

V I   Ä R   F Ä R J E S T A D!!

Fantastiskt gjort av den här klubben att år efter år efter år alltid vara med när det drar ihop sig. Nu blev det uttåg i semi vilket visar på att det är svårt att vinna guldet två år på raken. Men efter den här säsongen som varit är semi väldigt bra!!

"Inch by Inch"

Du som håller på Färjestad - den här filmen måste du se! Ikväll gäller det!

1 april... och lite till

Måndag! Dagen efter förlust. Dagen innan vinst? Hoppas det. Men ärligt talat... Inte mycket som talar för en vinst imorgon i Läkerol Arena.

Känns redan nu som om säsongen är över. Men det handlar väl om att man ställer om sig mentalt redan nu.

Har dock tittat lite på första delen av tv-sändningen från matchen och blir så trött på Niklas Wikegård.

Killen som sjöng nationalsången bytte nämligen ut halva sången mot Ack Värmeland du sköna. Gissa vilket jubel det blev bland FBK-supportrarna! Och tvärtom bland brynäsarna. T o m så att spelarna åkte runt i sin zon för att markera. Jag tyckte det var lite kul! Wikegård hade sina synpunkter som man kan lyssna på i YouTube-filmen här. 

De tog även upp den film som Erik Grankvist lagt ut på YouTube (finns i tidigare inlägg här) där Wikegård säger som kommentar till filmen: "FBK har förtjänat de utvisningar de fått."

Nåväl... Nu var det väl inte det som var huvudpoängen med filmen. Snarare att domarna måste döma utvisningar för BIF när de gör förseelser också.

-------
Förresten! Här kan ni se mig med fackla i handen! Eller...?!
Gissa vem som är jag!


@Waggan Kul! Ta det! :-) Blir konståkningsuppvisning av FBK Konståkning i första pausen i eftermiddag också. #fbkse

 

Hoppas frågan till Janne Larsson på presskonferensen triggar Färjestad i morgon! Frågan löd: "Vilka vill ni helst möta i finalen?".


"...eller typ bli nollade..."

0-3...

På hemmaplan!

Vad säger man om det?

Inte acceptabelt förstås.

Oj, vad det såg krampaktigt ut. Finns mycket vilja men alldeles för mycket tryck på dessa gröna axlar. "Pyspunka" säger Wikegård. Tycker det är klockrent. Precis så ser det ut.

Antagligen sista matchen i LLA för den här säsongen. Synd! Verkligen synd! Men förr eller senare kommer den. Varför den kommer tidigare än väntat tror jag faktiskt har med den tuffa kvartsfinalserien att göra. Undrar om inte den sög musten ur spelarna... Och fansen. För oss var det som att vi vann SM-guldet när vi vann den serien. HV är alltid HV. Brynäs känns bara beige. Sorry, Brynäs. Men för oss FBK:are är inte Brynäs ett rött skynke direkt... Det må vara tvärtom och kanske blir det så efter den här serien.

Hur som helst, den här matchen förlorades inte för att Torpet inte var på isen. Det var ineffektiviteten framåt som var orsaken. Nog fanns det gott om chanser men puckf**n ville inte in.

Jag satt bredvid en familj som bestod av pappa, mamma och två små barn. Den äldsta var sådär en 4-5 år. När Brynäs gjorde mål frågade hon förväntansfullt om det var Färjestad som hade gjort mål. "Nej", sa hennes pappa. "När de gör mål kommer du att märka det för då ställer sig hela publiken upp." Brynäs gjorde ytterligare ett mål och den lilla flickan frågade återigen sin pappa om det nu äntligen var Färjestad som hade gjort mål... Men så var det förstås inte. Den lilla flickan fick inte se hela publiken ställa sig upp. Däremot nästan halva LLA. Om man vill vara elak kan man säga att det var gävleiter som var orsaken till att det blev fullsatt i LLA i eftermiddag. Det måste ha varit en 3000-4000 brynäsare där. Imponerande!

Förhoppningsvis får Brynäs darriga ben när de ska slå in matchpucken på tisdag. Det har hänt förr. Även den bäste! Kom dessutom ihåg att Färjestad har varit uträknade tidigare men kommit igen.

VI ÄR FÄRJESTAD!!

LLA -> Here we come!

Ja... inte riktigt än. Men snart! Först lite lunch på någon av stadens lokala sportbarer. Suveränt upplägg här. Man går till Harrys, Pitchers eller annat ställe. Tar lite att käka, något glas öl eller vin och vips så får man bussbiljetter till arenan och även hem igen förstås. Eller hem och hem... Man hamnar mitt i stan iallafall.

På så sätt träffar man likasinnade både innan och efter match. Man behöver inte ta bilen och trängas med allt vad det innebär gällande parkeringsplatser och köer. När man åker hem är alla glada eftersom Färjestad har vunnit. Åtminstone oftast. Man sparar in på miljön och pengar och allt annat som går hem hos folk.

------

Eftersom matchen idag är på en söndag blir vi kvar i Karlstad över natten. Åker mot Stockholm tidigt i morgon bitti istället.

Så snart -> Mot LLA!

------

Det har väl förresten inte undgått någon det erbjudande jag fick nu på morgonen? Att jag är en av fyra som ska få stå på isen i LLA med en fackla i handen när spelarna gör entré. Ska bli så otroligt kul! Är dock lite orolig för när jag ska skrinna ut där. Jag har inte kommit till "stanna" i min skridskoåkningslektion ännu... Men det löser sig! Jag får ta tag i sargen.

------

Ett litet tips kanske? Var visst inte så bra på att tippa som jag hävdade... Men OK! En chans till måste jag få.

Färjestad vinner i sudden med 4-3. Usch! Sudden! Måste jag vara så dramatisk? Kan de inte bara vinna med typ 6-0 eller så.

RSS 2.0